Za nami piknik dla pacjentów Małopolskiego Centrum Rehabilitacji w Radziszowie

Pacjenci wraz z rodzicami oraz pracownicy Małopolskiego Centrum Rehabilitacji w Radziszowie bawili się 7 października na pikniku, który  nasza fundacja zorganizowała na terenach zielonych MCR. Uczestnicy mogli m.in. wziąć udział w animaloterapii, czy zobaczyć filmy w kinie rowerowym. W ten sposób oderwali myśli od szpitalnej rzeczywistości, od codziennych ćwiczeń z fizjoterapeutami i mogli wracać do pełni sił w zupełnie innym otoczeniu.

Mimo jesiennej aury, było ciepło i bardzo słonecznie. Z głośników grała muzyka. W takiej atmosferze dzieci i dorośli – przede wszystkim pacjenci radziszowskiego szpitala – spędzili wspaniały czas na rodzinnym pikniku.

Lista atrakcji, która czekała na odwiedzających była bardzo długa. Najmłodsi mogli wejść w rolę lekarzy i zrobić zastrzyk dzielnemu misiowi w „Szpitalu Doktora Clowna”. Każdy chętny mógł pomalować sobie twarz na wzór swoich ulubionych bajkowych postaci, które można było oglądać również w kinie rowerowych – wystarczyło siłą swoich mięśni uruchomić projektor. Na chętnych czekała również strefa sportowa.

Pod Szpitalem zaparkował ogromny wóz strażacki oraz radiowóz i policyjny motocykl. Każdy mały strażak czy policjant chciał uruchomić głośne syreny i wyobrazić sobie, jak bierze udział w akcji ratunkowej.

Nasi zaprzyjaźnieni animatorzy dwoili się i troili, by każda minuta imprezy na świeżym powietrzu nie wiała nudą. Były więc tańce, pokazy cyrkowe czy rozgrywki sportowe.

Jedną z najbardziej obleganych atrakcji było mini ZOO. Dostojne alpaki i zajęte podgryzaniem trawy kózki, czekały na gości chętnych do pogłaskania i zrobienia sobie pamiątkowego zdjęcia. Na chętnych czekały również sesje dogoterapii.

Szczególne podziękowania dla naszych partnerów:

FUNKOMITYWA
Centrum Kultury i Sportu w Skawinie