Więcej o nas

Fundacja Zdrowie Dziecka została utworzona 17 września 1992 roku przez 24 lekarzy Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie. Od 2008 roku Fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego.

Już od początku swojego istnienia prężnie działa na rzecz Szpitala – w latach 2003-2017 przekazała darowizny oraz sprzęt o wartości ponad 515 tys. zł. Wsparła zakup m.in.: defibrylatora, kardiomonitorów, pompy infuzyjnej, kolonoskopu, zakup kilkudziesięciu łóżek i łóżeczek szpitalnych, wanny do masażu, wirówki dla rehabilitowanych dzieci, aparatów do krioterapii oraz elektroterapii, aparatu video EEG, gastrolizera, stołów rehabilitacyjnych i leżanek dla rodziców. Organizuje także akcje charytatywne, takie jak bale, wernisaże, Majówki czy Andrzejki. Jest współpomysłodawcą Dnia Dziecka i Mikołajek. Aranżuje również konferencje naukowe oraz szkolenia. Inicjuje zajęcia z dogoterapii, hortiterapii czy muzykoterapii. W 2019 roku Fundacja zrealizowała projekt „Zdrowie wg Doktora Ludwiczka”, który był skierowany do pacjentów Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie oraz do krakowskich przedszkolaków. W roku 2020 Fundacja zrealizowała kampanię edukacyjną dla dzieci „Żeby zdrowym być, trzeba rączki myć”, podczas której uczyliśmy dzieci jak prawidłowo myć ręce.

Tak na temat Fundacji Zdrowie Dziecka pisała Katarzyna Siwiec,
autorka książki „Święty Ludwik z ulicy Strzeleckiej”,
wydanej z okazji 140.lecia Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego
im. św. Ludwika w 2016 roku:

17 września 1992,

Jak pomnożyć dziecięcy uśmiech przez 1%.

Lekarze ze Szpitala św. Ludwika zakładają Fundację „Zdrowie Dziecka”. Od tej pory – oprócz opracowywania coraz doskonalszych strategii leczenia małych pacjentów – będą się głowić również i nad tym, jak w obecnej, bardzo trudnej dla służby zdrowia sytuacji, pozyskiwać środki na bezkolizyjne wykonywanie swych obowiązków w służbie Hipokratesa. „Zdrowie Dziecka” jest jedną z pierwszych tego typu fundacji w Krakowie. Już niebawem krakowianie będą świadkami nietuzinkowych imprez charytatywnych na rzecz Szpitala św. Ludwika. Prezesem fundacji (do 2004 roku) zostaje Andrzej Palczewski (biznesmen branży budowlanej, który woli określenie przedsiębiorca, a do tego szkoleniowiec trampkarzy „Wisły”), a Przewodniczącym Rady prof. Władysław Miodunka. Do ludzi wielkiego serca dołączy niebawem Ziyad Raoof,  biznesmen kurdyjskiego pochodzenia mieszkający w Polsce od lat, w przyszłości przedstawiciel rządu kurdyjskiego w naszym kraju. Dołączy też liczne grono krakowskich artystów z Marcinem Dańcem na czele, któremu nikt nie potrafi dorównać w prowadzeniu aukcji charytatywnych na rzecz szpitala. O mecenat ośrodka TVP na Krzemionkach zadba Maria Miodunka, a bazę lokalową (salę restauracyjną hotelu) dla licznych imprez organizowanych na rzecz szpitala zapewni Tomasz Kowalski, dyrektor hotelu „Cracovia”. W Radzie Fundacji działać będą w pierwszych latach jej istnienia Janusz Kowalski – znany przedsiębiorca branży złotniczej oraz Leszek Mazan – dziennikarz, publicysta, autor licznych książek o Krakowie.

Niemałą inwencją twórczą w organizowaniu imprez na rzecz szpitala wykaże się Ewa Marta Korczyńska, kolejny prezes fundacji. Od 2008 roku, dzięki jej zaangażowaniu, fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego, a to oznacza, że będzie można zasilić jej konto przy corocznym rozliczaniu z fiskusem.

W następnych latach kontynuował będzie tradycję bali charytatywnych prezes fundacji Bartosz Wilczyński. Dzięki hojnym darczyńcom, licytowane będą podczas tych imprez cenne przedmioty, wśród nich: rzeźby ofiarowane przez profesora Stefana Dousę, rakiety tenisowe sióstr Radwańskich (przekazane przez ojca i trenera Piotra Radwańskiego), liczne dzieła sztuki w postaci obrazów, atrakcyjne gadżety sportowe z autografami mistrzów i wiele innych.

Wszystkie środki pozyskiwane przez fundację przeznaczane były na rzecz szpitala, głównie w postaci aparatury medycznej. Fundacja będzie kupować bądź współuczestniczyć będzie w zakupach sprzętu medycznego i wyposażenia, m.in. aparatu video EEG, kolonoskopu, wyposażenia gabinetu rehabilitacyjnego – wanny do hydromasażu, kardiomonitorów, defibrylatorów, pomp infuzyjnych, lodówek medycznych. Wspierać będzie terapie niestandardowe jak hortiterapia czy dogoterapia, uczestniczyć również będzie również finansowo w bieżących remontach czy zakupie mebli przeznaczonych na sale chorych. To tylko niektóre przykłady starań, których celem będzie pomoc dla szpitala zarówno pod względem ekonomicznym jak i promocyjnym. Fundacja zaangażuje się w akcję sponsorowaną przez Urząd Miasta Krakowa uświadamiającą społeczeństwu problem FASD tj. problem alkoholowy dzieci w życiu płodowym.”

Tak na temat Fundacji Zdrowie Dziecka pisała Katarzyna Siwiec,
autorka książki „Święty Ludwik z ulicy Strzeleckiej”,
wydanej z okazji 140.lecia Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego
im. św. Ludwika w 2016 roku:

17 września 1992,

Jak pomnożyć dziecięcy uśmiech przez 1%.