Więcej o nas

Fundacja Zdrowie Dziecka została utworzona 17 września 1992 roku. Jej założycielami było 24 lekarzy Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie. Od 2008 roku Fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego.

Tylko w ostatnich latach Fundacja Zdrowie Dziecka przekazała szpitalowi darowizny oraz sprzęt o wartości ponad 515 tys. zł. Jest to tylko część pieniędzy jakie organizacja ofiarowała placówce. Instytucja wsparła zakup m.in.: defibrylatora, kardiomonitorów, pompy infuzyjnej, kolonoskopu, zakup kilkudziesięciu łóżek i łóżeczek szpitalnych, wanny do masażu i wirówki dla rehabilitowanych dzieci, aparatów do krioterapii, elektroterapii, aparatu video EEG, gastrolizera, stołów rehabilitacyjnych i leżanek dla rodziców. Od początku istnienia Fundacja aktywnie uczestniczy w życiu codziennym szpitala współorganizując m. in. Mikołajki, Dzień Dziecka, profilaktyczne akcje prozdrowotne, konferencje naukowe i szkolenia. Instytucja organizowała także akcje charytatywne w formie balów, wernisaży, Majówek, Andrzejek i innych imprez okolicznościowych. Akcje wspierali znani artyści oraz sportowcy, m. in. Grzegorz Turnau, Andrzej Sikorowski, Marcin Daniec, rodzina Radwańskich, a także media i agencje reklamowe oraz liczne firmy i osoby prywatne.

Tak na temat Fundacji Zdrowie Dziecka pisała Katarzyna Siwiec,
autorka książki „Święty Ludwik z ulicy Strzeleckiej”,
wydanej z okazji 140.lecia Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego
im. św. Ludwika w 2016 roku:

17 września 1992,

Jak pomnożyć dziecięcy uśmiech przez 1%.

Lekarze ze Szpitala św. Ludwika zakładają Fundację „Zdrowie Dziecka”. Od tej pory – oprócz opracowywania coraz doskonalszych strategii leczenia małych pacjentów – będą się głowić również i nad tym, jak w obecnej, bardzo trudnej dla służby zdrowia sytuacji, pozyskiwać środki na bezkolizyjne wykonywanie swych obowiązków w służbie Hipokratesa. „Zdrowie Dziecka” jest jedną z pierwszych tego typu fundacji w Krakowie. Już niebawem krakowianie będą świadkami nietuzinkowych imprez charytatywnych na rzecz Szpitala św. Ludwika. Prezesem fundacji (do 2004 roku) zostaje Andrzej Palczewski (biznesmen branży budowlanej, który woli określenie przedsiębiorca, a do tego szkoleniowiec trampkarzy „Wisły”), a Przewodniczącym Rady prof. Władysław Miodunka. Do ludzi wielkiego serca dołączy niebawem Ziyad Raoof,  biznesmen kurdyjskiego pochodzenia mieszkający w Polsce od lat, w przyszłości przedstawiciel rządu kurdyjskiego w naszym kraju. Dołączy też liczne grono krakowskich artystów z Marcinem Dańcem na czele, któremu nikt nie potrafi dorównać w prowadzeniu aukcji charytatywnych na rzecz szpitala. O mecenat ośrodka TVP na Krzemionkach zadba Maria Miodunka, a bazę lokalową (salę restauracyjną hotelu) dla licznych imprez organizowanych na rzecz szpitala zapewni Tomasz Kowalski, dyrektor hotelu „Cracovia”. W Radzie Fundacji działać będą w pierwszych latach jej istnienia Janusz Kowalski – znany przedsiębiorca branży złotniczej oraz Leszek Mazan – dziennikarz, publicysta, autor licznych książek o Krakowie.

Niemałą inwencją twórczą w organizowaniu imprez na rzecz szpitala wykaże się Ewa Marta Korczyńska, kolejny prezes fundacji. Od 2008 roku, dzięki jej zaangażowaniu, fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego, a to oznacza, że będzie można zasilić jej konto przy corocznym rozliczaniu z fiskusem.

W następnych latach kontynuował będzie tradycję bali charytatywnych prezes fundacji Bartosz Wilczyński. Dzięki hojnym darczyńcom, licytowane będą podczas tych imprez cenne przedmioty, wśród nich: rzeźby ofiarowane przez profesora Stefana Dousę, rakiety tenisowe sióstr Radwańskich (przekazane przez ojca i trenera Piotra Radwańskiego), liczne dzieła sztuki w postaci obrazów, atrakcyjne gadżety sportowe z autografami mistrzów i wiele innych.

Wszystkie środki pozyskiwane przez fundację przeznaczane były na rzecz szpitala, głównie w postaci aparatury medycznej. Fundacja będzie kupować bądź współuczestniczyć będzie w zakupach sprzętu medycznego i wyposażenia, m.in. aparatu video EEG, kolonoskopu, wyposażenia gabinetu rehabilitacyjnego – wanny do hydromasażu, kardiomonitorów, defibrylatorów, pomp infuzyjnych, lodówek medycznych. Wspierać będzie terapie niestandardowe jak hortiterapia czy dogoterapia, uczestniczyć również będzie również finansowo w bieżących remontach czy zakupie mebli przeznaczonych na sale chorych. To tylko niektóre przykłady starań, których celem będzie pomoc dla szpitala zarówno pod względem ekonomicznym jak i promocyjnym. Fundacja zaangażuje się w akcję sponsorowaną przez Urząd Miasta Krakowa uświadamiającą społeczeństwu problem FASD tj. problem alkoholowy dzieci w życiu płodowym.”

Tak na temat Fundacji Zdrowie Dziecka pisała Katarzyna Siwiec,
autorka książki „Święty Ludwik z ulicy Strzeleckiej”,
wydanej z okazji 140.lecia Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego
im. św. Ludwika w 2016 roku:

17 września 1992,

Jak pomnożyć dziecięcy uśmiech przez 1%.