Mnożymy przez tysiące uśmiechów

MNOŻYMY
PRZEZ TYSIĄCE UŚMIECHÓW

Historia Fundacji

Wszystko zaczęło się 17 września 1992 roku. To właśnie wtedy, nasza fundacja została powołana do życia przez 24. lekarzy Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie. Cel był jeden. Wsparcie Szpitala i jego pacjentów.

Działania

Od samego początku kupujemy lub pomagamy w zakupie sprzętu medycznego. Możemy pochwalić się m.in. wyposażeniem gabinetu rehabilitacyjnego w wanny do hydromasażu czy też przekazaniem aparatów video EEG, kolonoskopu, defibrylatorów, inhalatorów, pomp infuzyjnych i wielu innych o łącznej wartości ponad pół miliona złotych.

Ponadto, organizujemy konferencje, szkolenia, eventy charytatywne oraz kampanie edukacyjne. Wśród tych ostatnich, szczególne znaczenie ma postać Doktora Ludwiczka, który jako bohater naszych materiałów edukacyjnych wspiera promocję zdrowia w cyklu „Zdrowie wg Doktora Ludwiczka” czy w projekcie „Sprawy wielkiej wagi”. Staramy się również uświadamiać społeczeństwo na temat skutków picia alkoholu w ciąży. Tłumaczymy czym są FAS i FASD. W tym zakresie szkolimy także personel medyczny.

Lwią część naszej pracy stanowi organizowanie terapii niestandardowych dla pacjentów Szpitala. Inicjujemy i prowadzimy kolejne edycje dogoterapii, muzykoterapii, hortiterapii czy arteterapii. Za nami już ponad 10 lat aktywności na tym polu.

Przełomowym momentem w naszej historii był 2008 rok. To właśnie wtedy uzyskaliśmy status Organizacji Pożytku Publicznego.

Ludzie

Musimy przyznać, że nasza fundacja ma szczęście do wspaniałych ludzi i działaczy. Pierwszym prezesem był Andrzej Palczewski (biznesmen branży budowlanej, szkoleniowiec trampkarzy „Wisły”), a przewodniczącym Rady Fundacji został znakomity filolog, legendarna postać Uniwersytetu Jagiellońskiego – prof. Władysław Miodunka.

Kolejnym człowiekiem wielkiego serca jest Ziyad Raoof, biznesmen kurdyjskiego pochodzenia mieszkający w Polsce, przedstawiciel rządu kurdyjskiego w naszym kraju. Zawsze mogliśmy również liczyć na wspaniałych artystów – z Marcinem Dańcem na czele. Nikt nie potrafił dorównać mu w prowadzeniu aukcji charytatywnych na rzecz Szpitala. Nie można także pominąć wkładu Tomasza Kowalskiego, dyrektora hotelu „Cracovia”, Janusza Kowalskiego, przedsiębiorcy z branży złotniczej, czy Leszka Mazana – dziennikarza, publicysty i autora licznych książek o Krakowie.

Zawsze będziemy wdzięczni kolejnej prezes naszej organizacji – Ewie Marii Korczyńskiego, za status OPP. Spuściznę po niej przejął Bartosz Wilczyński, człowiek mediów, zajmujący się również promocją i marketingiem. Podtrzymał tradycję organizacji balów charytatywnych i współpracy z hojnymi darczyńcami. Na licytacje wystawiane były m.in. rzeźby wybitnego profesora Stefana Dousy, rakiety tenisowe sióstr Radwańskich, liczne dzieła sztuki i gadżety sportowe z autografami mistrzów.

Funkcja prezesa została następnie przekazana Annie Malcharek, dyrektor zarządzającej Gemini Holding. Razem z nią za sterami realizowane były m.in. kolejne kampanie społeczne, powstała sala doświadczania świata dla pacjentów Szpitala, czy zostały zorganizowane konferencje naukowe.

Aktualnie prezeską fundacji jest mocno osadzona w biznesie Jadwiga Czeczótko. Zacieśniła i nawiązała wiele współprac skutkujących nowymi projektami, jak np. te związane z profilaktyką nadwagi i otyłości wśród dzieci oraz skutecznie pozyskuje środki na rozwój dotychczasowych aktywności. Na czas jej prezesury przypadły liczne wyzwania związane z prowadzeniem organizacji w dobie pandemii.

Ambicją całego zespołu jest pomaganie Szpitalowi i jego małym pacjentom bez względu na okoliczności. Dziękujemy za docenienie naszych starań, które okazują Państwo co roku, przekazując nam swoje 1,5%.

Działania Fundacji zostały docenione przez samorząd Województwa Małopolskiego. Z okazji jubileuszu 30–lecia,  Fundacja otrzymała Srebrny Medal Polonia Minor, jako wyraz uznania za zaangażowanie w realizowanie misji ochrony zdrowia publicznego w Małopolsce oraz wkład w rozwój Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie.

Zobacz, jak działamy

Tak na temat Fundacji Zdrowie Dziecka pisała Katarzyna Siwiec,
autorka książki „Święty Ludwik z ulicy Strzeleckiej”,
wydanej z okazji 140.lecia Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego
im. św. Ludwika w 2016 roku:

17 września 1992,

Jak pomnożyć dziecięcy uśmiech przez 1%.

Lekarze ze Szpitala św. Ludwika zakładają Fundację „Zdrowie Dziecka”. Od tej pory – oprócz opracowywania coraz doskonalszych strategii leczenia małych pacjentów – będą się głowić również i nad tym, jak w obecnej, bardzo trudnej dla służby zdrowia sytuacji, pozyskiwać środki na bezkolizyjne wykonywanie swych obowiązków w służbie Hipokratesa. „Zdrowie Dziecka” jest jedną z pierwszych tego typu fundacji w Krakowie. Już niebawem krakowianie będą świadkami nietuzinkowych imprez charytatywnych na rzecz Szpitala św. Ludwika. Prezesem fundacji (do 2004 roku) zostaje Andrzej Palczewski (biznesmen branży budowlanej, który woli określenie przedsiębiorca, a do tego szkoleniowiec trampkarzy „Wisły”), a Przewodniczącym Rady prof. Władysław Miodunka. Do ludzi wielkiego serca dołączy niebawem Ziyad Raoof,  biznesmen kurdyjskiego pochodzenia mieszkający w Polsce od lat, w przyszłości przedstawiciel rządu kurdyjskiego w naszym kraju. Dołączy też liczne grono krakowskich artystów z Marcinem Dańcem na czele, któremu nikt nie potrafi dorównać w prowadzeniu aukcji charytatywnych na rzecz szpitala. O mecenat ośrodka TVP na Krzemionkach zadba Maria Miodunka, a bazę lokalową (salę restauracyjną hotelu) dla licznych imprez organizowanych na rzecz szpitala zapewni Tomasz Kowalski, dyrektor hotelu „Cracovia”. W Radzie Fundacji działać będą w pierwszych latach jej istnienia Janusz Kowalski – znany przedsiębiorca branży złotniczej oraz Leszek Mazan – dziennikarz, publicysta, autor licznych książek o Krakowie.

Niemałą inwencją twórczą w organizowaniu imprez na rzecz szpitala wykaże się Ewa Marta Korczyńska, kolejny prezes fundacji. Od 2008 roku, dzięki jej zaangażowaniu, fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego, a to oznacza, że będzie można zasilić jej konto przy corocznym rozliczaniu z fiskusem.

W następnych latach kontynuował będzie tradycję bali charytatywnych prezes fundacji Bartosz Wilczyński. Dzięki hojnym darczyńcom, licytowane będą podczas tych imprez cenne przedmioty, wśród nich: rzeźby ofiarowane przez profesora Stefana Dousę, rakiety tenisowe sióstr Radwańskich (przekazane przez ojca i trenera Piotra Radwańskiego), liczne dzieła sztuki w postaci obrazów, atrakcyjne gadżety sportowe z autografami mistrzów i wiele innych.

Wszystkie środki pozyskiwane przez fundację przeznaczane były na rzecz szpitala, głównie w postaci aparatury medycznej. Fundacja będzie kupować bądź współuczestniczyć będzie w zakupach sprzętu medycznego i wyposażenia, m.in. aparatu video EEG, kolonoskopu, wyposażenia gabinetu rehabilitacyjnego – wanny do hydromasażu, kardiomonitorów, defibrylatorów, pomp infuzyjnych, lodówek medycznych. Wspierać będzie terapie niestandardowe jak hortiterapia czy dogoterapia, uczestniczyć również będzie również finansowo w bieżących remontach czy zakupie mebli przeznaczonych na sale chorych. To tylko niektóre przykłady starań, których celem będzie pomoc dla szpitala zarówno pod względem ekonomicznym jak i promocyjnym. Fundacja zaangażuje się w akcję sponsorowaną przez Urząd Miasta Krakowa uświadamiającą społeczeństwu problem FASD tj. problem alkoholowy dzieci w życiu płodowym.”

Tak na temat Fundacji Zdrowie Dziecka pisała Katarzyna Siwiec,
autorka książki „Święty Ludwik z ulicy Strzeleckiej”,
wydanej z okazji 140.lecia Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego
im. św. Ludwika w 2016 roku:

17 września 1992,

Jak pomnożyć dziecięcy uśmiech przez 1%.