„Muzykoterapia na ekranie”

Województwo Małopolskie

Pandemia uniemożliwiła nam organizację muzykoterapii w warunkach stacjonarnych w Szpitalu Dziecięcym im. św. Ludwika – Małopolskiego Centrum Rehabilitacji w Radziszowie. Długo zastanawialiśmy, jak w tak trudnych warunkach stworzyć coś specjalnego dla małych pacjentów. W końcu wpadliśmy na pomysł muzykoterapii on-line! Tak właśnie powstała „Muzykoterapia na ekranie”.

„Wodna zagadka”, „Daleka podróż”, „Czas na muzykę”, „Po drugiej stronie”, „W świecie bajek” – to nazwy pięciu filmów nagranych na potrzeby projektu. Każdy pacjent znajdzie w nich coś dla siebie – są filmy dla dzieci starszych, młodszych a także uniwersalne – dla pierwszych i drugich. Warsztaty muzykoterapeutyczne zostały przygotowane przez wykwalifikowanego muzykoterapeutę. Oprócz muzykoterapeutki, w nagraniach uczestniczyli także kwartet smyczkowy Bonjour oraz asystentka.Nagrania powstały w Dworze Czeczów dzięki uprzejmości Centrum Kultury Podgórza. Seria nagrań z zestawem ćwiczeń zostanie udostępniona Szpitalowi Dziecięcemu im. św. Ludwika – Małopolskiemu Centrum Rehabilitacji w Radziszowie, gdzie terapeutki będą korzystać z nagrań podczas spotkań z pacjentami.

Projekt współfinansowany ze środków Województwa Małopolskiego.